Het begon allemaal in 1981. Enkele feestvierders, met een asbak op hun hoofd, besloten om een carnavalsvereniging op te richten. Die zou de “Orde der Asserbakken” heten. Stichters van het eerste uur zijn: Nouwen Peter, Schulz Dieter, Hoogmartens Valére, Houben Paul, Smets René, Smits Nico, Leekens Paul, Sertic Ivo, Vanhelden Danny, Geebelen Theo en Knaepen Clement.
Als eerste activiteit organiseerden we het Frühshoppen. René (café Centrum) stelde hiervoor zijn café ter beschikking. Het was meteen een schot in de roos! Dat was voor ons het sein om ermee door te gaan. De leden schaften zich een smoking en ”carnavalsmuts” aan. Kwestie van als vereniging op een deftige manier naar buiten te komen. De ‘Raad van Elf’ was geboren! Jammer genoeg bestond die slechts uit zeven geüniformeerden. We lieten het niet aan ons hart komen en waren als jonge vereniging een graag geziene gast op diverse manifestaties. Plezier maken droegen we bij ons hoog in het vaandel. Al spoedig groeide de interesse bij enkele andere dorpsgenoten, zodat we binnen het jaar een aangroei kenden tot 20 personen.
Zaterdag 20 november 1982 was een onvergetelijk moment voor onze jonge vereniging. In een nokvolle zaal ‘Elckerlyc’ deed de ‘Raad van Elf’ haar intrede onder muzikale begeleiding van de Asserse blaaskapel. Een aaneenschakeling van humor en carnavaleske acts zorgden voor de nodige ambiance. De climax van de avond was de bekendmaking van ons prinsenpaar: Prins John 1 en Prinses Lieve 1. Het eerste prinsenpaar van As!
Wij waren tevreden met het eerste succes. Wij realiseerden ons dat het steeds moeilijker zou zijn om beter te brengen. We zijn echter blijven volhouden omdat ons talrijk en dankbaar publiek steeds bereid was mee te werken om de nodige sfeer te brengen.
Om de vereniging verder uit te bouwen, stichtten we een VZW. De statuten moesten de vereniging in goede banen leiden. We traden toe tot de Federatie der Europese Narren (FEN), dit is een overkoepelend orgaan dat instaat voor de samenwerking tussen verschillende carnavalsverenigingen op nationaal en op internationaal vlak. Verscheidene leden van de vereniging werden reeds vereerd met de “Zilveren Nar van Europa” en er zijn zelfs al enkelen die vereerd zijn met een “Euro-of Edelnar”.
Tijdens de deelnames aan optochten buiten de gemeente kwam het idee om zelf een carnavalstoet te organiseren. Deze jaarlijkse optocht, de zondag na carnavalszondag, vergt van de inrichtende alsook van de deelnemende verenigingen een hoge financiële en fysieke inspanning. Dit namen we er met de glimlach bij.
In de loop der jaren groeide de lijst van de activiteiten rondom de vereniging enorm. We denken dan aan de diverse uitstappen naar andere gemeenten, de kroegentocht, het Frühshoppen, de sleuteloverhandiging, de kinderstoet, de stoet met aansluitend stoetbal en, sinds ons 33-jarig bestaan, Awd op Nòw. Daarnaast hebben we jaarlijks een eetdag die dient om onze carnavalsstoet mee te bekostigen. Het sociale aspect was voor ons als vereniging erg belangrijk. Denk maar aan ons jaarlijks bezoek aan de scholen, mindervaliden en, in het verleden, aan de gepensioneerden.
Sinds 1997 hebben we ook ieder jaar een nieuw jeugdprinsenpaar.
In het verleden nam de vereniging ook deel aan allerhande sportieve recreatietornooien waarbij de sportieve ambities meestal ondergeschikt waren aan een gezellige pint aan de toog.
Zoals in elke vereniging kan men spreken van hoogte- en dieptepunten. Bij dit laatste denken wij aan het afscheid van enkele leden om persoonlijke redenen of door overlijden.
Het oorspronkelijke doel van de vereniging is nog steeds intact gebleven. Plezier wordt daarbij hoog in het vaandel gedragen.
Wij hopen, maar eigenlijk zijn we er rotsvast van overtuigd, dat we onze fantastische groep nog lang in stand kunnen houden.
FEN ALAAF
LIMBURG ALAAF
ORDE DER ASSERBAKKEN ALAAF